Aflata pe drumul national 18 care leaga Maramuresul de Bucovina si avand gara CFR, localitatea ofera diverse oportunitati turistice. Ospitalitatea caracteristica romanului este „la ea acasa” in orice casa din Petrova, orice petrovean fiind foarte bucuros atunci cand are oaspeti, acest fapt constituind chiar un motiv de mandrie, in cadrul comunitatii.

Din Petrova pot fi organizate drumesii, exursii de o zi sau mai multe de-a lungul vaii Frumusaua pana in Muntii Maramuresului, munsi de un farmec specific, preaputin vizitati chiar daca traseele turistice sunt marcate. In acelasi scop mai amintim faptul ca in Paltin, la poalele mai multor munti exista posibilitati de campare, de cazare si de participare la viata cotidiana a unei stane organizata in mod ecologic. Tot aici poate fi consumata terapeutic apa minerala de Paltin, renumitul borcut.

Tot din centrul Petrovei poate incepe un alt traseu mai aparte care sa aiba ca finalitate Manastirea „Izvorul Tamaduirii”, cu o obste monahala in formare, cu posibilitati de cazare si de participare la programul religios. In afara peisajului deosebit de atragator, la Manastirea din Valea Luminata (fosta Valea Neagra), se poate primi serviciul religios in limbile romana si ucraineana, credinciosii care o frecventeaza apatinand celor doua etnii, la fel si monahii de aici, fapt ce l-a determinat pe P.S. Iustinian Chira Maramureseanul sa numeasca locasul de cult ca fiind unul al „ecumenismului etnic”.

De oriunde din Petrova poate incepe un alt traseu turistic care sa abordeze interfluviul vailor Viseu si Iza, in fata ochiului scrutator deschizandu-se privelisti mirifice, situri istorice, flora si fauna atragatoare.

In fine, un alt traseu ar putea avea in vedere malul drept al raului Viseu, cu dealurile Vivodin, Hrihoret si Haiushi, Oloha, Nosa, Ilinca, unde pot fi reperate ape minerale tamaduitoare, statiunea arheologica (Dupa Oloha) unde au fost descoperite obiecte de bronz de o valoare istorica inestimabila.

Toate aceste obiective turistice pot fi mai inai cunoscute prin intermediul punctului de informare turistica de la Caminul cultural, aici gasindu-se pliante, carti si alte materiale promtionale privind intreaga zona, precum si informatii privind viata locuitorilor, sarbatorilor, nenumarate momente de bucurie colectiva la care turistul poate lua parte (nunta, botez, sarbatorile Craciunului, sarbatori, jcuri, jocuri, aprinderea focului viu la stana) s.a.

De asemenea la Primarie si in alte localitati din sat exista internet si posibilitate de comunicare telefonica digitala, lipsind deocamdata acoperirea telefonie mobila.

Aflandu-se intr-un moment al redefinirii menirii sale Primaria Petrova ofera eventualilor intreprinzatori teren in vederea construirii unor pensiuni turistice sau a altor locasii care ar putea valrifica imensul capital turistic si economic existent.